Bellenpaneel

Bellenpaneel reg no 0554, ca 1920 Als een patiënt iemand nodig had, kon hij/zij bellen. In de vakken viel dan het nummer van de kamer naar beneden, zodat de verpleging wist waar de hulp gewenst was.

Adopteer dit prachtige object voor € 75,-

Dienserviesgoed

Dienserviesgoed, P. Regout reg no 6970, 6971 en 6972 Afkomstig uit het Elisabeth Ziekenhuis te Willemstad, Curaqao.

Adopteer dit verpleegkundig erfgoed van overzee voor € 75,-

Lampion Florence Nightingale

Replica van de lampion waarmee Florence Nightingale tijdens de Krimoorlog (1854-1856) ’s avonds langs de gewonden liep en die haar de naam ’the Lady with the lamp’ bezorgde.

Er zijn beschrijvingen van gewonde soldaten die de schaduw van Florence Nightingale, welke door het schijnsel van de lampion op de muur zichtbaar werd, hebben gekust.

reg no 7720

Adopteer deze lampion van koper en linnen voor € 100,-

Bed met popje in tractie

Tot in de jaren ’70 van de 20ste eeuw werd bij botbreuken ‘tractie ’uitgevoerd. De gebroken botstukken werden met behulp van gewichten ten opzichte van elkaar in de juiste stand gebracht opdat ze ten opzichte van elkaar recht zouden groeien. Er waren ziekenhuizen met aparte ‘trauma- zalen; daar lagen – veelal jonge- mannen wekenlang in tractie. Zij waren absoluut niet ziek en verveelden zich kapot. Dat gaf aanleiding tot het tappen van schuine moppen maar ook tot veel humor onderling. Zo kon het mij gebeuren dat ik als jonge blom in uniform de traumazaal binnenliep en van achter in de zaal een schallende stem hoorde roepen: ‘Zuster, mag ik deze dans van u?’.