Glazen borstkolf

Geheel intacte glazen borstkolf ca 1920.
met rubber slang die aan een ballon kon worden bevestigd om de moedermelk af te kolven. Deze werd dan opgevangen in het glazen reservoir. De kolf en toebehoren bevinden zich in de originele verpakking.

Reg no 1163

Adopteer deze borstkolf voor € 75

Het Witte Kruis (0887)

In 1875 werd de eerste kruisvereniging opgericht: Het Witte Kruis. Hier werd een opleiding voor verpleegsters en verplegers gegeven, die een jaar duurde. Het bijbehorende insigne was een wit benen kruis. Aan dit insigne is een ooievaar bevestigd; dat betekent dat de draagster ook een kraamaantekening had behaald.

Insigne Wet Ziekenverpleging

In 1921 werd de Wet Ziekenverpleging aangenomen. De wet trad in werking in 1924 en bood titelbescherming en bescherming van het diploma van de verpleegsters en verplegers. Het getoonde insigne werd uitgereikt tussen 1924 en 1967. A-diploma + kraam-, kinder- en wijkaantekening

Houten couveuse

Deze couveuse is door een timmerman vervaardigd vóór de Tweede Wereldoorlog. De couveuse werd verwarmd door koperen kruiken, die om beurten vernieuwd moesten worden. Er is een ventilatierooster, en een houten standaard om de glazen klep half open te laten staan indien dat gewenst was. De hoogbejaarde Amersfoortse wijkverpleegster die dit exemplaar in 1996 aan SHVB schonk, heeft nog met deze couveuse gewerkt.

Adopteer deze historische couveuse voor €100,-

Babyflesjes

Drie gekalibreerde zuigflessen met rubber spenen.