Inzegeningspeld uit 1912

Inzegeningspeld uit 1912 werd uitgereikt aan ingezegende diakonessen in Diakonessen Inrichting Bronovo te Den Haag. De letters DV staan voor ‘Dienstmaagd des Heeren’

Adopteer deze betekenisvolle speld voor € 75,-

Wit benen kruis

De eerste opleiding voor ziekenverpleging werd in Nederland vanaf 1875 verzorgd door de vereniging het Witte Kruis. De opleiding duurde een jaar en de geslaagden kregen een wit benen kruis. In 1921 maakte de Wet op de Ziekenverpleging een eind aan deze opleiding maar degenen die deze speld hadden verdiend mochten hem blijven dragen.

Adopteer dit vroege bewijs van bekwaamheid voor € 50-

Insigne ziekenverpleging

De naam van de zuster die dit insigne mocht dragen is bekend bij SHVB. Zij behaalde zowel het diploma A (ziekenverpleging) als B (psychiatrische verpleging) alsmede de kraam(ooievaar) en de wijkaantekening (hoekjes). Ca 1960

Adopteer dit veelzijdige insigne voor € 75

Verpleegstersuniform ca. 1930

Verpleegstersuniform van keizers- of verpleegsterslinnen uit ca 1930. Het uniform valt tot op de voeten en de lange mouwen dienden bij ‘vieze werkjes’ te worden opgerold. Het materiaal keizerslinnen werd algemeen gedragen tussen ca 1920 en 1960, zij het dat de sleep en de lange mouwen werden afgeschaft aan het eind van de jaren ’30 van de 20ste eeuw. Reg no 7112

Adopteer dit oorspronkelijke uniform voor € 75,-

Twee diakonessendrachten

Twee diakonessendrachten, gedragen tussen ca 1920 en 1970. Links: diakonessendracht in de wijk; zwarte mantel met pelerine, en zwarte sluier; strik onder de kin. Rechts: diakones in lange blauwe jurk, geplooid aan de voorzijde. Pijpjesmuts met strik onder de kin.

Adopteer dit tweetal voor € 150-

Uniform en cape

Uniform en cape van het Academisch Ziekenhuis der Vrije Universiteit te Amsterdam. Op de leerlingenspeld staat het motto: ‘scientia serviat caritati’ = de wetenschap moet de barmhartigheid dienen (en niet andersom). Dit motto bevindt zich ook aan de binnenzijde van de cape. Het ziekenhuis, kortweg VU genoemd, heeft in ca 1960 een eigen opleiding gegrondvest op de principes van de Vrije Universiteit. Er is bij die gelegenheid ook eigen uniformkleding ontworpen.

Adopteer deze fraaie uniformen voor € 150.

Wollen cape

Wollen cape voor leerlingen van het Academisch Ziekenhuis der Vrije Universiteit te Amsterdam; het embleem van de VU is zichtbaar in de plooi van de cape. ca 1960.

Uniform Desirée

Uniform Desirée, voorzijde, ontworpen door Constance Wibaut in 1956, op verzoek van de federatie van verenigingen voor ziekenverpleging.

Desiree-uniform–achterzijdeAchterzijde van dit uniform; de sluiting met knopen op de rug maakte het model minder praktisch dan men had gehoopt.